EERLIJK HOLLANDS AMBACHT

Generaties ervaring

In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw had iedere plaats wel een of meerdere klompenmakers.

Maar Velddriel, een klein plaatsje tussen de Maas en de Waal, had er nog geen. Daarom besloot in 1935 Tinus van Kuijk samen met zijn vrouw Adriana, een klompenmakerij te beginnen. De klompen werden destijds nog met de hand gemaakt.

Familie traditie

Na de dood van Tinus in 1973 nam hun zoon Frans het bedrijf over. Vandaag de dag zijn weliswaar een aantal handmatige bewerkingen geautomatiseerd, maar dat neemt niet weg dat het klompen maken nog volgens de oude tradities gebeurt. Na een bezoek zult u dan ook de indruk hebben dat de tijd heel even stil heeft gestaan.

Het ambacht leeft voort

Sinds 2015 richt Frans zich op het opleiden van verschillende andere klompenmakers die zich dit oude ambacht nog graag eigen maken. Momenteel zijn er drie klompenmakers bij Frans in de leer. Ook is de Klompenmakerij nog wel te bezoeken en te bezichtigen, waarbij Meester Klompenmaker Frans van Kuijk vol passie over dit ambacht verteld.

Van jongs af aan

Klompen, een echte Nederlanse traditie zoals kaas, tulpen en molens. De geschiedenis van de klomp gaat terug tot de middeleeuwen, toen in bijna alle Europese landen, voornamelijk door arbeiders en boeren, klompen of houten schoenen werden gedragen. Frans zit zelf al ruim 45 jaar in het vak en maakte tot voor kort machinaal zo’n 7.000 paar klompen per jaar.

Frans is met het handwerk begonnen. Op 10-jarige leeftijd mocht hij elke dag een half uurtje het koppelgaatje in de klompen draaien en de maat eronder schrijven. Hij is uitgegroeid tot meester Klompenmaker, zijn klompen zijn meerdere malen bekroond met een eerste prijs en erkend door TNO als veiligheidsschoeisel.