Geschiedenis


In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw had iedere plaats wel een of meerdere klompenmakers.geschiedenis

Maar Velddriel, een klein plaatsje tussen de Maas en de Waal, had er nog geen. Daarom besloot in 1935 Tinus van Kuijk samen met zijn vrouw Adriana, een klompenmakerij te beginnen. De klompen werden destijds nog met de hand gemaakt.

Na de dood van Tinus in 1973 nam hun zoon Frans het bedrijf over. Vandaag de dag zijn weliswaar een aantal handmatige bewerkingen geautomatiseerd, maar dat neemt niet weg dat het klompen maken nog volgens de oude tradities gebeurt. Na een bezoek zult u dan ook de indruk hebben dat de tijd heel even stil heeft gestaan.

Vanaf 1 juli 2015 is Klompenmakerij van Kuijk gestopt met het bedrijfsmatig klompen maken. De voorraad klompen wordt nog wel verkocht. Ook is de Klompenmakerij nog wel te bezoeken en te bezichtigen, waarbij Meester Klompenmaker Frans van Kuijk vol passie over dit ambacht verteld. Daarnaast richt de klompenmaker zich nu op het opleiden van verschillende andere klompenmakers die zich dit oude ambacht nog graag eigen maken. Momenteel zijn onder andere de klompenmakers Hendrikse, Pape en van Vonderen bij Frans in de leer.